Κανονας=παντα τρωμε τα λιπαρα ξεχωριστα απο τον υδατανθρακα
Οποιαδήποτε διατροφή πρέπει να τα περιεχει και τα 2.
- Η διαχειριση της Ινσουλίνης είναι ένα απο τα σημαντικότερα όπλα κατα του λίπους αλλά και γενικότερης υγειας . Οι υδατάνθρακες χωριζονται σε 2 κατηγοριες υψηλού κ χαμηλού γλυκεμικου δείκτη.Ο γλυκεμικος δείκτης είναι ο βαθμός που αυξάνεται η γλυκοζη στο αίμα,όσο μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού τόσο περισσότερο αυξανεται.
- Τι μας νοιάζει εμας ???Μας ενδιαφέρει παρα πολύ καθώς αυξάνοντας τ γλυκόζη πανω απο κάποια όρια (περιπου 60) είναι σαν να ανοίγουμε τις πόρτες στα λιπαρά και γενικότερα στις θερμίδες να μπουν μέσα στα λιποκύτταρα ,δηλαδή να μας παχυνουν.
Επισης η συνεχομενη για μερες διατηρηση χαμηλων επιπεδων γλυκοζης στο αιμα αυξανει την ευαισθησια μας στην ινσουλινη,με αποτελεσμα οταν φαμε καποια "γλυκο" το σωμα μας να διαχειρθατει εντελως διαφορετικα τη ζαχαρη.
Ας ορίσουμε λοιπον ποια ειναι τα τρόφιμα που ανοίκουν σε αυτές τις κατηγορίες :
Άσπρα - επεξεργασμένα τρόφιμα
=άσπρο ρύζι , άσπρα μακαρόνια ,ζάχαρη ,αλεύρι άσπρο,ψωμί άσπρο,πατατα.
Μαυρα-ανεπεξεργαστα(όσο λιγότερη επεξεργασία)
Ολικής μακαρόνια,ψωμί ολικής ειτε κ πολυσπορο,γλυκοπατάτα,βρωμη ,ρύζι με τ φλοιό ,πληγούρι,όσπρια ,φρούτα, λαχανικα κτλ
Η βασική διάφορα ποια είναι ????
Οι φυτικές ίνες ,μια ουσία που καθυστερεί την απορρόφηση ,μας δίνει κορεσμό και πρακτικά ρίχνει τ γλυκεμικο δείκτη .
Οι φυτικές ίνες ,μια ουσία που καθυστερεί την απορρόφηση ,μας δίνει κορεσμό και πρακτικά ρίχνει τ γλυκεμικο δείκτη .
Αρα το να φάμε μια μπριζολα(κρέας υψηλό σε λιπαρά) με πατάτες η ρύζι δεν θα μας παχύνει το ίδιο με το να τη φάμε μ σαλάτα και να φάμε τον υδατάνθρακα κάποια αλλη στιγμη της ημερας.
Τρώγοντας κάποιο τρόφιμο με πολλές φυτικές ίνες μαζί με κάποιο άσπρο μειωνουμε τ γλυκεμικο δείκτη του γεύματος ,αρα είναι προτιμότερο μαζί με τα άσπρα μακαρόνια να φάμε κ πολύ σαλάτα η ενα μήλο η μισαασπραμισα μαύρα ειτε και κάποιο συμπλήρωμα φυτικών ινών.
Αρα παντα ξεχωριστά και οταν τα τρώμε μαζί προσπαθούμε η πρωτεινη μας να είναι όσο πιο στεγνή γίνεται..
Μονη στιγμή που προτείνεται να φάμε υψηλό γλυκεμικο δείκτη είναι στο μεταπροπονιτικο μας γεύμα.
Αλλα οφελη
Ρυθμιση του σακχάρου στο αίμα
Μείωση πιθανοτήτων να γίνουμε διαβητικοι (αντίσταση στην ινσουλίνη)
Μειωση LDL κακής χοληστερόλης
*Mikey El Masri
Αρα παντα ξεχωριστά και οταν τα τρώμε μαζί προσπαθούμε η πρωτεινη μας να είναι όσο πιο στεγνή γίνεται..
Μονη στιγμή που προτείνεται να φάμε υψηλό γλυκεμικο δείκτη είναι στο μεταπροπονιτικο μας γεύμα.
Αλλα οφελη
Ρυθμιση του σακχάρου στο αίμα
Μείωση πιθανοτήτων να γίνουμε διαβητικοι (αντίσταση στην ινσουλίνη)
Μειωση LDL κακής χοληστερόλης
*Mikey El Masri
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου